MOJA ZGODBA

Darja o Darji…

“Spominjam se majhne deklice. Živahne, navihane, razigrane, a velikokrat žalostne, ker takšna ni smela biti. Vsaj ne takrat, ko sta bila v bližini mati in oče. Dobra človeka sta, toda bala sta se zanjo. Prepričana sta, da življenje ni pravljica. Učila sta jo odgovornosti, resnosti, trdega dela, vztrajnosti, pomoči drugim, resnicoljubnosti in poštenja. Vse to je osvojila z odliko in tako veliko dekle danes tudi živi. Hvaležna za to doto, a skozi življenje je spoznavala tudi svoje velike čustvene in odnosne primanjkljaje.

V najstniških letih se je večkrat zlomila, ker ni bila slišana, ker ni bila razumljena. Pri dvanajstih je bila idealen otrok. Kasneje ni zmogla nositi tako velikega bremena, ki ji je bilo naloženo. V njej je vrelo, razganjalo jo je od prebujajoče ženske energije. Strast do življenja, do vsega lepega je bila ujeta v strogo formo starikavega prehitro odraslega dekleta. Zanjo je bilo to tako nenaravno, toda rekli so, da je z njo nekaj narobe, da razmišlja narobe. Ta odnos je doživljala kot ujetništvo, ki se ga je razbremenila šele pred nekaj leti, čeprav je iz njega fizično zelo mlada zbežala v zakon. Desetletja je bila bitko med tem, kar naj bi bila in tem kar je.

Spraševala se je, kakšen človek vendar mora biti, da si bo zaslužila sprejemanje, spoštovanje in brezpogojno ljubezen. Veliko razumevanja, veliko srce ima in posluh za človeka v stiski, pa vendar jo večina življenja spremlja izkušnja ponižanja in degradacije, v družini, odnosih, službi. Bolj, kot se je trudila, bolj je brcala v temo. Dokler ni nekega dne spoznala, da ne zmore več. Telo in duša sta bila že tako utrujena in razbolela, da je morala reči dovolj.

Preživela je zahvaljujoč ljubezni, ljubezni otrok, ki so ji bili podarjeni in ji niso bili nikdar odveč, četudi ni imela najmanjše ideje, kako bo zbrala moč, da bo poskrbela zanje. Logičnih odgovorov takrat ni bilo. Preživela je zahvaljujoč človeku, ki je prišel v njeno življenje, kot odgovor na dolgoletne prošnje, da bi jo kdo poslušal in razumel. Medtem, ko so zunanji opazovalci mislili kako močna je, je vedela, da njeno življenje visi na nitki. Nekateri so se iz njenih težav celo norčevali, preizkušali koliko zmore in ji nastavljali dodatne ovire. Čeprav ji ni bilo lahko, je globoko v sebi vedela, da bo zanjo poskrbljeno.

Ko je izšla iz svojih najglobljih stisk, se ji je postopoma razkrivala njena pot pomoči ljudem, ki nimajo nikogar, da bi jim v težkih trenutkih stal ob strani. Dar jasnočutnosti ji je skozi življenje povzročil veliko trpljenja, a ji obenem omogoča hitro zbližanje z ljudmi, ki želijo njeno podporo. Več kot dve desetletji se izobražuje in samoizobražuje na področju psihologije, sociologije, mejnih znanosti, naravnih zakonov in medosebnih odnosov ter ima bogato zakladnico zahtevnih osebnih izkušenj. Predvsem pa je zaupanja vredna oseba, pri kateri so vaše osebne izpovedi na varnem in zanjo svete.

Danes čuti, da je zaščitena, vodena in da ji je namenjeno nekaj več…”

Logatec, 12.4.2017